Η Suzuki εξελίσσει σε πραγματικές συνθήκες το SX4-FCV με κυψέλες καυσίμου

Η Suzuki Motor Corporation, κατασκεύασε ένα πρωτότυπο όχημα κυψελών καυσίμου, το SX4 FCV, το οποίο έχει ήδη λάβει την άδεια από το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας για δοκιμή στο δημόσιο δρόμο.

Η Suzuki εξελίσσει οχήματα ενεργειακών κυψελών σε συνεργασία με την General Motors από το 2001. Μέχρι σήμερα, αντίστοιχη άδεια κυκλοφορίας σε δημόσιο δρόμο είχαν πάρει τα MR Wagon FCV, Wagon R FCV και μια δεύτερη εκδοχή του MR Wagon FCV. Από αυτές τις δοκιμές η Suzuki συνέλεξε σημαντικά στοιχεία, τα οποία την βοήθησαν στην εξέλιξη του σημερινού πρωτότυπου, του SX4 FCV.

Το SX4 FCV, χρησιμοποιεί μια μονάδα κυψελών καυσίμου, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο αυτονομίας κίνησης, όσο και επιδόσεων. Η Suzuki εξέλιξε ένα ελαφρύ και ιδιαίτερα ανθεκτικό ρεζερβουάρ υδρογόνου, καθώς και ένα πολύ συμπαγή και ισχυρό πυκνωτή, για την ανάκτηση της ενέργειας κατά το φρενάρισμα. 

Με αυτό τον τρόπο, κανένα ποσό ενέργειας δεν χάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτονομία του οχήματος. Υπενθυμίζουμε ότι οι κυψέλες καυσίμου, πολύ συνοπτικά, μετατρέπουν μέσω διαδικασίας ηλεκτρόλυσης το υδρογόνο σε ρεύμα, που τροφοδοτεί στη συνέχεια ηλεκτρικό κινητήρα για την κίνηση του οχήματος. Ο μόνος «ρύπος» που εκλύεται, κατά τη διαδικασία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το… καθαρό νερό.

Οι δοκιμές που εκτελεί η Suzuki σε πραγματικές συνθήκες με το μηδενικών ρύπων SX4 FCV, θα της επιτρέψουν να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της παραγωγής τέτοιου είδους οχημάτων.

Παράλληλα, το SX4 FCV θα εκτεθεί σε έκθεση για το περιβάλλον στο διεθνές κέντρο Τύπου, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής G8, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου στο Hokkaido της Ιαπωνίας.


Βασικά χαρακτηριστικά SX4-FCV

Θέσεις επιβατών: 5 
Διαστάσεις αμαξώματος: 4,190 χιλ. x 1,730 χιλ. x 1,585 χιλ.
Μεταξόνιο: 2,500 χιλ
Παραγόμενη ισχύς: 80 kW
Ισχύς κινητήρα: 68 kW
Καύσιμο: Υδρογόνο αποθηκευμένο σε υψηλή πίεση
Μπαταρία υψηλής ισχύος: Πυκνωτής
Μέγιστη ταχύτητα: 150 χλμ./ώρα
Αυτονομία: 250 χλμ.